SportenGemeente Den Haag heeft sport hoog op de agenda staan. Ook wordt sport ingezet als city marketing. De Haagse Jongerenambassadeurs staan hier volledig achter en is trots op Den Haag als internationale sportstad.

Aan wie

Organisatie: Gemeente Den Haag

Contactpersoon: wethouder Rabin Baldewsingh


Adviesvraag/-vragen

 • Welke side-events zou de gemeente kunnen organiseren tijdens het WK Beachvolleybal?
 • Welke jaarlijks terugkerende grote sportevenementen zou de gemeente Den Haag zich de komende jaren nog meer op kunnen richten?


Concreet advies over side-events op het wk beachvolleybal

Afhankelijk van de doelgroep zijn er verschillende mogelijkheden voor side-events op het WK beachvolleybal. De wethouder heeft aangegeven zich al ontfermd te hebben over nevenactiviteiten, onder andere de mini beachvolleybalvelden in de Haagse wijken die positieve feedback van de jongerenambassadeurs kregen.

De wereldrecordpoging die we hebben besproken zal volgens de jongerenambassadeurs een positieve toevoeging hebben op het sportevenement. De publiciteit om dit side-event heen is een goede impuls voor de stad, maar ook voor de sport. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat het een goede kans is om de jeugd in Den Haag breed in contact te brengen met sport.

Vanuit de jongerenambassadeurs zijn er een aantal suggesties geopperd om het WK beachvolleybal nog aantrekkelijker te maken. Drie hiervan zijn:

 1. “Volleybalkermis”: een kermis met spel- en speelactiviteiten die passen bij volleybal.
 1. “Rennen op water”: grote plastic ballen op het water. De Haagse Jongerenambassadeurs vinden het een heel leuk idee als dit op de Hofvijver gebeurt.
 1. “Stadium2Pier”:  de pier op Scheveningen is een pronkstuk  van Den Haag! Het zou leuk zijn als er een verbinding is tussen de pier en het stadion waar de activiteiten plaatsvinden. Bijvoorbeeld met een looproute vanaf het noordelijk havenhoofd richting de pier. Of door het –tijdelijk- aanbrengen van verrekijkers op de pier, waarmee het mogelijk wordt gemaakt om het stadion; de bezigheden in het stadion te zien vanaf de pier.

Het wereldkampioenschap beachvolleybal leeft nauwelijks onder de burgers die hierover gesproken zijn. Wellicht zullen de bovenstaande ideeën helpen om mensen te enthousiasmeren voor deze sport en dit evenement.


Concreet advies over
jaarlijks groot sportevenement

Het feit dat de gemeente Den Haag nu elk jaar een groot sportevenement wil organiseren is met veel enthousiasme ontvangen bij de jongerenambassadeurs. De vraag om suggesties hiervoor te doen is beantwoord vanuit verschillende perspectieven.

Al snel is gebleken dat Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen over het algemeen een groot speeloppervlak beslaan en dit is lastig realiseerbaar  voor de gemeente Den Haag. We hebben verder gezocht, en een aantal andere onderbelichte sportevenementen gevonden:

 1. Breakdance event
 2. Redbull Crashed Ice
 3. Vechtsportgala
 4. Judo gala
 5. X-games
 6. Honkbal event
 7. Danstoernooi der Nederlanden


Follow-up

Daniël van Drunen, bestuursadviseur van wethouder Rabin Baldewsingh (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport) heeft laten weten dat de adviezen voor het jaarlijkse organiseren van grote sportevenementen mooi aansluiten bij de door de wethouder ingeslagen weg. In de sportnota hebben ze extra aandacht gegeven aan vechtsporten en de zogenaamde urban sports, zoals we adviseerden. Mede namens de wethouder zijn de Haagse Jongerenambassadeurs  bedankt voor het meedenken.

 

Ook zijn Haagse Jongerenambassadeurs nog betrokken geweest bij een advies over de sportnota 2015-2020 in de locatie Zuid 57.

Er zal in de tweede helft van 2015 moeite worden gedaan om een reactie op dit advies te krijgen.