Dag van de democratie

Dag van de Democratie

 

Al drie jaar lang vindt in Den Haag de Dag van de Democratie plaats, om kennis te maken met de lokale democratie. De gemeente Den Haag wil dit jaar, op 12 september, graag dat er meer jongeren naar het stadhuis komen en dat er een leuke activiteit is.

 

Aan wie

Organisatie: Gemeente Den Haag, de griffie

Contactpersoon: Claudia Buitenhek


Adviesvraag/-vragen

  • De Haagse Jongerenambassadeurs hebben advies gegeven over hoe de Dag van de Democratie vorm gegeven zou kunnen worden en hoe de griffie jongeren zou kunnen werven.

 


Concreet advies

  • Stellingen rondom actuele Haagse thema’s verdedigen in ‘knock out systeem’: het ene antwoord is rechts staan en het andere antwoord is links staan. Dan krijg je veel loop in de zaal en komt iedereen los. De burgemeester als quizmaster.
  • Daarna politieke partijen opzetten en verkopen aan andere deelnemers: raadsleden helpen jongeren bij het opzetten van die politieke partijen. Uitgangspunt is: als je je eigen politieke partij kan verkopen, dan kan je jezelf ook verkopen om een baan te krijgen (omdat ook Boost Your Future in het stadhuis plaatsvindt).
  • Voorstel: het eerste half uur inloop doen, dan de knock out quiz om 12.30 uur. 13 uur is dan de winnaar bekend. Dan een korte pauze en uitleg voor het opzetten van de politieke partijen. Daar beginnen we dan om 13.30 uur mee. Hier is echt wel een uur voor nodig, dus dan kan het presenteren van de politieke partijen tussen 14.30 en 15.30 uur en dan nog een half uur vragen stellen en verdedigen. Is dat een goede planning?
  • Beneden in het atrium een kartonnen burgemeester waar jongeren selfies mee kunnen maken.
  • Een leuke presentator is belangrijk
  • Werving los doen van Boost Your Future, want dat is een hele andere doelgroep. Zet vooral in op al actieve jongeren, zoals leerlingenraden en ambassadeurs. Zet daarnaast in op studenten die interesse hebben in politiek.

 

Follow-up

Het programma is niet doorgegaan, omdat zich te weinig raadsleden hebben aangemeld. Er is verschillende keren geprobeerd contact te zoeken en onderhouden met de griffie, maar vanwege de zomervakantie en drukte is het hen niet gelukt ons plan uit te voeren.