Verjonging in de gemeente Den Haag

Anthony van Dongen is P&O adviseur binnen de gemeente Den Haag en houdt zich onder andere bezig met een project omtrent Diversiteit & Inclusie.

Een onderdeel hiervan is de verjonging van de organisatie (gemeente Den Haag) en met name gericht op het aantrekken van jongeren. Om dit te bewerkstelligen willen ze een aantal stappen nemen, waarvan de werving een belangrijke stap is. Ze willen op een andere manier gaan werven, om zo ook een andere doelgroep te benaderen. Dit begint vaak bij de vacaturetekst, die nu vaak nogal standaard is. Hier willen ze iets mee, maar dit kunnen ze niet alleen volgens Anthony van Dongen. Daarom leek het hem een goed idee om eens met een aantal jongerenambassadeurs in gesprek te gaan over de vacatureteksten.

Aan wie

Organisatie: Gemeente Den Haag
Contactpersoon: Anthony van Dongen, P&O Adviseur

Adviesvraag/-vragen

  • Wat moet er veranderen aan de vacatureteksten?
  • Wat spreekt jongeren, aan?
  • En wat moet de gemeente juist totaal anders doen om de boodschap goed over te brengen?

Domeinen

  • Jongeren bereiken
  • Politieke participatie

Traject

P&O adviseur Anthony van Dongen van de gemeente Den Haag nam contact op met Alan Bredenhorst. Samen bereidden ze de adviessessie voor.

Er is uitgebreid advies gegeven over hoe de gemeente jongeren kan aantrekken als werknemers. De gemiddelde leeftijd van ambtenaren bij de gemeente Den Haag is 48 jaar! Het beleid rondom personeel aantrekken is standaard: een bericht op denhaag.nl.

Betrokken jongeren

Alle Haagse Jongerenambassadeurs

Concreet advies

De adviezen liepen uiteen van:
– social media inzetten
– meer interactie
– werken aan het imago van werken bij de gemeente in het algemeen
– verjongen van vacature teksten
– duidelijker zijn in wat je te bieden hebt, in plaats van alleen wat je zelf zoekt
– sollicitatieprocedure uitbreiden met een traject met cases
– uitstralen wat je pretendeert (bv ‘een dynamische werkplek’ is niet wat de huidige teksten uitstralen).

Effect van het advies

Het effect van het advies is nog niet direct zichtbaar of meetbaar, maar Anthony van Dongen, P&O Adviseur – Dienst Stadsbeheer, Gemeente Den Haag, mailt: “Ik vind het ontzettend leuk en leerzaam om bij jullie overleg aanwezig te zijn geweest! Mooi om te zien waar jullie allemaal mee bezig zijn, ik had hier geen idee van. Toevallig sprak ik afgelopen zaterdag Niqshal en Fady nog tijdens de Boost Your Future markt en zei ook tegen hen: als ik dit een aantal jaar geleden geweten had, had ik zeker mezelf opgegeven als ambassadeur.

Voor de inhoudelijke werving heb ik ook zeker veel input gekregen. Erg leuk om te zien hoe enthousiast de jongeren waren en hoeveel input er kwam. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik ongeveer vijf minuten de tijd zou krijgen, dus was blij verrast dat er zoveel tijd voor was! Graag zou ik nog eens napraten met een kleiner gezelschap rondom de vacature teksten, om daadwerkelijk een aantal te herschrijven en deze vervolgens te publiceren. Als ik hiernaast nog een keer iets voor jullie kan doen/betekenen hoor ik dit ook graag!”